Dr. Cerić: Ne nazivajmo prijatelje dušmanima

Dr. Cerić: Ne nazivajmo prijatelje dušmanima

34
0
PODIJELI

„Predizborna kampanja u našoj zemlji počela je poprimati međunarodne proporcije. Žalosno je što se u svrhe niske, dnevne političke propagande vrše napadi na prijatelje naše zemlje, samo zato što iznose činjenice i podsjećaju na ono što svi već jako dobro znamo, ponajbolje ljudi u Željeznom Polju, Maglaju, Topčić Polju, Žepču, Doboju…“, izjavio je dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, komentirajući reakcije pojedinih političara, posebno onih iz stranaka na vlasti, na izjave pojedinih američkih zvaničnika u našoj zemlji.

Američke diplomate su na svom blogu nedavno kritizirale vlasti Bosne i Hercegovine zbog neučinkovitosti, te ih otvoreno zapitali šta se desilo sa stotinama miliona dolara pomoći upućene stanovništvu nastradalom u poplavama.

„Stanovnici čije su domove uništile bujice ili odroni, strahuju od svake nove kiše, a kamoli od zime. Njihovi problemi nisu riješeni, niti ima dovoljno vremena da budu riješeni do zime, a sredstava za to je bilo. Oni koji dobronamjerne kritike naših prijatelja shvataju kao uvredu ili prijetnju, konačno se trebaju suočiti sa vlastitom nesposobnošću da vode ovu državu. Umjesto što pretvaranjem prijatelja u dušmane ponovo pokušavaju obmanuti narod i prodati im svoju praznu priču baš ored izbore, bolje bi im bilo da odriješe kesu i pomognu narodu u nevolji“, naglasio je dr. Cerić.

Negativne, nepromišljene i nepotrebne reakcije, dodaje dr. Cerić, dolaze upravo u vrijeme kada je američki kongres na dnevni red uvrstio prijedlog nove rezolucije o našoj zemlji.

„Žalosno je što američka administracija trenutno o dobrobiti naše zemlje razmišlja više nego oni koji je vode. Još je žalosnije što se, umjesto da podrže novu rezoluciju i prihvate dobronamjerne sugestije američkih diplomata, ali i međunarodne zajednice, političari na vlasti u našoj zemlji brinu jedino kako tu vlast zadržati. Jadno je da im je vlastiti interes iznad svega, ponajviše iznad države i naroda koji strahuje od novih poplava“, istaknuo je dr. Cerić.