“Domovina” u Vlasenici: Objedinimo svoje razjedinjene snage

“Domovina” u Vlasenici: Objedinimo svoje razjedinjene snage

41
0
PODIJELI

Danas je u naselju Gradina, Koalicija Domovina održala predizborni skup za općinu Vlasenica.Članovima i simpatizerima  stranaka probosanskog patriotskog bloka predstavili su se kandidati za Narodnu skupštinu RS, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i mr. Ramiz Salkić, kandidat Koalicije Domovina za potpredsjednika entiteta RS.

-Koalicija Domovina osnovana je sa ciljem da Bošnjaci svoju razjedinjenu snagu objedine i na taj način se izbore za svoja prava u entitetu Republika Srpska. U današnjem svijetu se poštuju samo jaki i mi moramo pokazati snagu da bi nas smatrali političkim faktorom. A to ćemo uspjeti samo ako pokažemo da smo jedinstveni i dobijemo svoje predstavnike u Banja Luci i Sarajevu. Ne smijemo propustiti ovu priliku i povoljne okolnosti da se prvi put sedam stranka dogovorilo i pristalo da zajednički idu na izbore i grade Bosnu i Hercegovinu, rekao je mr. Salkić.

Intenzitet povratka u Vlasenicu znatno je smanjen posljednjih godina, a ključni razlozi su institucionalna diskriminacija Bošnjaka i kršenje njihovih osnovnih ljudskih prava:

-Ni petnaest godina od povratka nismo dočekali da Bošnjaci budu ravnopravni prilikom zapošljavanja. Mi, međutim, nećemo čekati da se nama neko smiluje i prizna naše postojanje, naše vlasništvo nad imovinom, naša prava kao konstitutivnog naroda. Mi ćemo raditi sve da pokrenemo svoje farme, svoja preduzeća i da našim povratnicima omogućimo da žive od svoga rada. Proteklih godina smo pokazali da to umijemo, zaključio je Salkić.